zagrebačka trilogija
Blog
ponedjeljak, srpanj 14, 2008

Središnja tema u jednom od dva vodeća tiskana medija u Hrvata, je tema iz naslova posta, druga osnivanje stranke branitelja (koju pak svrstavam u red informacija iz sezone zimnice). Kako ne mogu odoljeti izazovu, prvo osvrt na ovu drugu. Pa kaže, brand nove stranke, biti će pjevač lakoglazbenih nota, stanoviti MPT, čiji nastupi počinju već čuvenim povijesnim pozdravom. Argument je, lakoća identifikacije braniteljske populacije s istim. Činjenica. Izuzetno je lako, obespravljenima, identificirati se s likom koji je samo na novo zubalo potrošio iznos "težak" dva godišnja primanja prosječnog branitelja. Drugi je brand stranke, general heroj, a ne zločinac, i to ne  samo brand, nego i čelnik, ali tek kada ga puste iz haškog pritvora. Za razliku od njega, kompromitirane generale i osobe, neće primati u stranku. 

Već potroših previše slova za tu, pizdariju od vijesti, pa se prebacujem na naslov.

Kaže: 200 tata će u zatvor. Tako je moćno hrvatsko pravosuđe, konačno pronašlo 200 šupaka koji ne plaćaju alimentaciju za svoju djecu. Ali Jutarnji, u istom članku, donosi isječak sa kuknjavom jednog od šupaka, koji se žali na uvjete za trajanja 40-dnevnog zatvora. Dozvolit ćete mi primjedbu, da sam izdržao jednu godinu u srpskoj vojsci (JNA) i pola godine u hrvatskoj (što je ukupno ca ca 540 dana, gdje su me ovi prvi intenzivno pokušavali ubiti svim mogućim i nemogućim sredstvima), a da mi na pamet nije palo, kukati zato u novinama. Reći će netko: u vojsku se mora(lo).  A plaćati odrastanje djece se ne mora? Ova naša žrtva, smatra da je sasvim prirodno, ostaviti ženu i dvoje ((i)ili više)) djece ma iz kojeg razloga, plaću (jebate koja dosjetka!) ne dijeliti s njima, već je potrošiti na sebe i svoje potrebe, pa kad te zakon sklepa, štrajkati glađu jer vas je u čeliji 15, od kojih su bar pet od njih, nekog ukantali. Pa ovim putem, žrtvi poručujem, da se djeca moraju oblačiti, a bogami i jesti kako ne bi krepala od gladi, što će se, ako nemaju novaca, sasvim sigurno dogoditi. Posredno... pametnom dosta.

Šalu  na stranu, razvoda je sve više i više. I kaj? Dvoje se ljudi ne slažu, svađaju se, žive u emocionalnom paklu. Rastava. Nego kaj? Bolje to nego pakao suživota u nesreći i mržnji. 

Ali ako to dvoje imaju djecu, ona NIČIM NISU ZA TO KRIVA. I zaslužuju,  imaju uostalom, pravo na odrastanje. Ako već ne u emocionalnim, a ono bar u financijskim uvjetima kakvim imaju i njihovi vršnjaci čiji se roditelji slažu. Što nije moguće (bar ne u prosječnim hrvatskim uvjetima) s jednom plaćom. Zato ovaj drugi (dio para), koji nije ostao s djecom, ima dio svojih primanja izdvojiti u njihovu korist. Točka. Tko će taj dug utjerat, pitanje je koje me ne zanima. Ali ima da platiš. Bez opravdanja. OK, sad ne možeš, ali nemoj mi pričati da ne možeš odvojiti neki iznos kuna mjesečno, za SVOJE dijete, cijelih 17 godina kao "poduzetnik" iz ove priče

Znam jednog, muškog (kao paradoks) roditelja koji hendla troje djece bez pomoći majke. Kako god bilo, ponosu usprkos, spomenuti iznos ne bi značio samo financijsku pomoć, već i emocionalnu, za djecu koja, ako već ne drugačije, bar na taj način znaju da postoji i drugi roditelj. Koji, ako ne pokazuje ljubav, a ono bar pokazuje brigu. Za živote svoje djece.

Na istoj stranici,  tiskanog dnevnika, pročitah i podatak, da je svaka treća žena u Hrvata, žrtvom zlostavljanja. Pa kako sam u životu bio u vezi s više od tri žene, a nijednu premlatio nisam, izgleda nisam Hrvat. Po tom kriteriju, i bolje.

To je posebna priča. Onaj koji zlostavlja ženu, pred očima djeteta ili ne, govno je koje ne zaslužuje ni život, a kamo li medijsku pozornost. Makar bio i Ante Gotovac, čiji je bračni slom trenutno tema svih hrvatskih medija.

Dok su prije nekoliko mjeseci, uveseljavali svekoliku hrvatsku javnost svojim superinteligentnim zalaganjem za legalizaciju prostitucije, danas stranice novina pune detaljima raspada. 

Ante kila-briljantina-u-kosi-i-pudera-na-licu-obrađenom-kod-Glumičića Gotovac, premlatio je prepametnu suprugu, da bi po dolasku policije, konstatirao i optužio iste kako su ih prekinuli usred seksualnog čina. Na to, mogu samo ponuditi časnome Anti (ma kako glupu suprugu odabrao), svojoj "tvrdoj" heteroseksualnosti usprkos, jedan seksualni odnos. Kao pomagalo, umjesto vibratora, odabrao bih, Milanu the Gradonačelniku omiljeno, pomagalo u vidu baseball palice. Pa kako bi je nas dvojica koristili, prepuštam vam mašti na volju.  

lostways @ 18:49 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare