zagrebačka trilogija
Blog
petak, lipanj 20, 2008

Ministar unutrašnjih poslova, smijenio je Marijana Tomurada, načelnika PU zagrebačke. Taj se istaknuo kompetencijom, i ambicijom na svim aktualnim slučajevima. 
Policija nema blage veze o tome, tko je prebio Igora Rađenovića, a još manje tko stoji iza napada. Svakom pismenom Hrvatu, jasno je gdje leže motivi tog prebijanja. Tomuradovim operativcima nije. Misterija. Novi direktor prijavi starog,  za otkrivene malverzacije, novi direktor optrči home run, skroz do traumatološke, gradska vlast, na upražnjeno mjesto, stavi osumnjičenog. Pitanje za prvi prag: otkud riba smrdi?
Jednako vrijedi i za Duška Miljuša. Na površinu je isplivala strogo čuvana tajna o napretku istrage. Nema napretka.
Što se u slučaju nesretnog maturanta Luke Ritza ne bi moglo reći. Objavljen je naime fotorobot napadača. koji ima 17 godina. A na slici izgleda kao da ima 37. I ne samo to. Poštovani detektivi, diplomirani kriminalisti. Zar doista mislite da se radi o izdvojenom slučaju? Zar doista mislite da su napadači na tog nevinog dječaka to učinili prvi put? Da se nakon "akcije" nisu pohvalili (naime, tad još nisu znali kako je svinjarija otišla u potpuno krivom smjeru)? Svaki adolescent koji doalzi na Bundek uvečer, zna koja je to agresivna grupa. Stisnite ih malo! Jer tko vam jamči, da se već sutr to neće dogoditi i vašem djetetu. Dajte molim vas. Pa nije Zagreb New York, već vukojebina od ni milion stanovnika. Gdje svak svakog pozna. 
Istaknuo se Tomurad i na slučaju Pukanić. Ali o tome već sve znamo, osim čiji je kokain nađen u stanu obitelji Pukanić. Pa dok ne saznamo, nitko zbog toga neće u zatvor. Ali ne daj Bože da nekom balonji nađu u džepu joint. Trideset dana u Rajtarićevoj plus više nego nekoliko pripadajućih šamara.
Policija ne može obaviti ni obavijesni razgovor s izvjesnim Markom Perkovićem iz Čavoglava. Na adresi u Čavoglavama ga nema. Možda da objave i njegov fotorobot? Jednostavnije je smijeniti policajca koji je napisao prijavu zbog poticanja na nasilje i javnog isticanja fašističkih obilježja. Neslužbeni razlog, kako navodi Jutarnji list, odbacivanju prijave za famozni "za dom - spremni" je činjenica da ga nitko od prisutnih nije izvikivao. Naime, spomenuti M.P. iz Čavoglava je vikao "za dom" dok su ostali spremno pokazali visinu ovogodišnjeg uroda kuruze u Slavoniji i uzvraćali sa "spremni!". Da nije tragično, bilo bi za riknut od smijeha. Onima koji nisu bili prisutni spomenutoj manifestaciji pod pokroviteljstvom grada Zagreba, HTV će priuštiti reprizu. Za razliku od policijskih službanika, urednici s HTV-a su uspijeli doći do M.P. te će ovaj nastupiti u grandioznoj emisiji "Volim Nogomet". Gdje bi ovaj put, umjesto dr. Ive, stručnu recenzije utakmice mogao dati ministar Rončević. Ovome bi to bila jedinstvena prilika za dobavu M.P.- ovog autograma. 

I eto. Ministar je obavio sve što je mogao. Smijenio je Tomurada, pa će svi  spomenuti slučajevi biti riješeni. Do 2012. Kad ćemo slaviti ulazak u Europsku Uniju. U kojoj će do tada ostati Rumunjska i Bugarska te novo primljene članice Srbija, Albanija i Crna Gora. 

Svemu tome, kao i gripi usprkos, za nekoliko minuta krećem u Beč, gdje ću zdušno navijati za pobijedu hrvatske nogometne vrste u sportskom dvoboju s Turskom. lostways @ 10:06 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare