zagrebačka trilogija
Blog
srijeda, kolovoz 6, 2008

Produženi vikend, koji je takav zahvaljujući prazniku Domovinske zahvalnosti, proveli smo krstareći i ribareći već dobro nam poznatim akvatorijem Ista i Škarde. 

Svježe su uspomene na taj dan iz prošlosti. Bio sam u Novalji. Negdje samim krajem srpnja. mama me, uplakana, zvala da je došao poziv. Potmukla grmljavina s one strane Velebita, nije u kombinaciji s vijestima o mobilizaciji bila baš ugodan zvuk. Kako bilo, desetak dana kasnije, već sam bio nazad, euforičan i sretan. Ponajviše živ. Zahvaljujući dečkima, koji su položili i najvrijednije što su imali, svoje živote, danas krstarimo, slobodni i na svom. (ovom prilikom neću spominjati one koji se u miru trude uprskati to za što su neki životom platili). 

Kako bilo, 13 godina kasnije, moja mala posada, po ne znam koji put, isplovila je iz Novalje, na jug, prema Istu i Škardi.Škarda je otočić površine 3,7 km2, NW od Ista. Jedino naselje, od nekoliko kuća, po popisu od 1981 imalo je 26 stanovnika. Danas nema, niti jednog osim ljeti, kada je nekoliko zaljubljenika u osamu i izolaciju, kupilo stare kuće pa tamo provode ljeto, i jednog lučkog pilota s obitelji, koji vodi računa o održavanju i naplati veza na bovama u uvali Griparica. Moram ovdje i pohvaliti, kad ih već spominjem, jer su bove postavljene na principu dvoveza, s jednim blokom (pramčanim) od 2000 kg, i jednim krmenim od 500. Cijene i opseg usluge, moram priznati ne znam, jer nismo proveli na njima više od pola sata koliko nam je bilo potrebno za rashlađivanje kupanjem. Prvi smo se puta iskrcali pa evo i nekoliko fotki s tog osebujnog mjesta na ovom svijetu......
Veličanstvena hrid Funestrala, milju ili dvije SI od uvale Griparica.


Pogled na mjesto Škarda s veza u uvali Trate


Pogled s istog mjesta na more, u pozadini se naziru Grebeni i iza njih Silba. Naša jahta je ova najlijevije, ruglo s parangalima na krovu (ma kakav bio, moj je:))


Pogled na cesticu prema "mjestu". 


Kuća desno je obnovljena, dok se u pozadini vide kuće bez krova. Slika je to, koja priča tužnu priču o umiranju otoka, ali i veličanstvenoj ljepoti naše domovine. Slijedeći ovu cesticu (poštujući pritom strogo, ograničenje brzine), za desetak minuta stiže se u već spomenutu Griparicu na drugoj strani otoka.


Mi smo u Griparicu odlučili morskim putem, pa sam prije povratka "opalio" još jednu prema moru.


Prespavali smo u Istu, ali s ove strane, u mandraču u uvali Kosirača. Na Istu smo redoviti gosti, o čemu sam već pisao, ali nekom nepravdom, osim nekoliko kadrova mandrača, nikada nisam poslikao i unutrašnjost. Pa krenimo:


Obožavamo ovdje spavati. Drugih zvukova, osim brundanja dizelaša pri kretanju i povratku s panule ili mriže, gotovo da i nema. Tek koji pljusak uspaničene gire u paničnom bijegu od brancina što gospodare podmorjem porata i promuknut glas ribara dok ribarski prigovara.


Putem do mjesta, mora se proći pored kapelice i spomenika mještanima, mučki ubijenim antifašistima u talijanskom logoru na susjednom Molatu. 


Dalje putem, uz (ex) štale i ogradice, nazire se i mjesna crkva, središnje mjesto svakog takvog otočića.


Međutim, Ist ima i drugu crkvu, posvećenu Gospi od Straže, koja s istoimene čuke, kao da pazi na pomorce akvatorija koji nadgleda. Gore, zahvaljujući popriličnoj vrućini išli nismo, ali ćemo to ispraviti uskoro, veća za Velu Gospu, kada je, kao i na drugim otocima, na Istu procesija. Iskoristiti ću tada priliku za koju fotku, jer pogled s visine od 174 m, mora biti fantastičan.


Još pogled na mjesto Ist s kopnene strane.

Kako smo putem i malo ribarili, već po tradiciji hraneći se onim što uhvatimo, nešto nam je i ostalo za doma.


Naletili smo na poštu od kantara, koji je nepravedno podcijenjena riba. Ovaj put smo imali jednokratne gradele (što sve neće izmisliti) pa je još jedan ovakav debeljuco, završio na njima. Mljac.

Đita je gotova, bliži se i nova. Do tada, svojeg smo anđela ostavili na čuvanje dedi, a kad mama i tata opet dođu, biti će još ovakvih slika....Doviđenja(čitanja) uz jedan skok u more plavo....lostways @ 11:17 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare